Ihmisarvo on jakamaton

Tämän yksinkertaisen, mutta kaiken määrittelevän lähtökohdan äärellä olisi meidän hyvä jälleen pysähtyä. Pysähtyä pohtimaan ihmisarvon jakamattomuutta sen sijaan, että pohdimme millainen vitsi voidaan sietää, millaista kieltä käyttää eri ihmisistä tai ryhmitellä tai määritellä ihmisiä jonkin taustatekijän tai yksilöiden tekemisten mukaan.

Suomessa elämme nyt ajassa, jossa ihmisarvoa loukkaava, kansallismielistä oikeistopopulismia ihannoiva aate on päästetty vallan keskiöön. Vitsi kerrallaan suvaitaan sellaista, mille ei pitäisi antaa minkäänlaista jalansijaa Suomessa. Pikkuhiljaa, silmät ja korvat ummistamalla ja ovea raottamalla sallitaan nyt Suomen hallituksessa ajatuksia, jotka ovat paitsi ihmisarvoa loukkaavia, ihmiskunnan historiassa kasvaneet tuhoisiksi kerran valloilleen päästyään.

Poliittisen keskustelun sanotaan usein menevän ääripäiden huuteluksi ja erilaisissa asiakysymyksissä tämä on politiikassa joskus väistämätöntäkin. Totta on, että usein yhteistä, eteenpäin vievää näkemystä on vaikea saavuttaa, jos ymmärrystä toisten ajatuksille tai kykyä kompromisseille ei ole. Lähtökohdan tulisi kuitenkin olla puolin ja toisin halu ymmärtää mistä toisen ajatukset kumpuavat, halu keskustella eri näkemyksistä ja pyrkimys edistää yhdessä niitä asioita, joista yhteisymmärrys voidaan saavuttaa.

Mutta on selvää, että ihmisarvo ja ihmisten yhdenvertaisuus eivät ole asioita, joista voidaan joustaa tai niistä löytää kompromisseja. Ihmisarvon jakamattomuus ei ole ääripää vaan lähtökohta, josta ei tingitä. Kun ihmisten yhdenvertaisuus ja arvo kyseenalaistetaan tai ne ovat uhattuna, kun ihmisvihamielisyys nostaa päätään, on syytä taistella.

Suomi on moninainen, moniääninen ja monikulttuurinen yhteiskunta, jossa jokaista kunnioitetaan ja arvostetaan, yksilönä, ihmisenä. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta perustuu turvallisuuteen, huolenpitoon ja sivistykseen; siihen, että jokainen kokee kuuluvansa joukkoon ja tietää voivansa menestyä ja toisaalta tietää saavansa tarvittaessa tukea. Vakaudella, suvaitsevaisuudella ja turvallisuudella pieni maa Euroopan laidalla pärjää myös tulevaisuudessa. Ei anneta tilaa rasismille vaan taistellaan jakamattoman ihmisarvon puolesta.

Piia Elo

Apulaispormestari

Ehdolla puoluevaltuuston puheenjohtajaksi

Kommentit

Jätä kommentti