Lisää liikettä ja yhteisöllisyyttä kouluihin

Turun kasvatus- ja opetuslautakunta vieraili Helsingborgissa Drottninhögin alakoulussa. Koulu sijaitsi asuinalueella, jossa lähinnä vuokra-asuntoja ja hyvin vähän ruotsia äidinkielenään puhuvia.

Vuonna 2016 koulussa tehtiin 56 ilmoitusta väkivallasta ja opettajia oli lähes mahdoton rekrytoida ja kaupunki oli jo päättämässä koulun sulkemisesta. Koulun henkilökunta kuitenkin päätti muuttaa koulun, ei niin, että oppilaspohjaa muutettaisiin vaan hyväksyä asuinalueensa haasteet ja panostaa toimintatapoihin.

Vuodessa väkivaltailmoitukset tippuivat viiteen ja koulusta tuli työhyvinvoinvoinniltaan kaupungin paras. Ja mitä siellä sitten tapahtui?

He kehittivät metodin nimeltä ”Hjärnä-puls-glädje”, jossa joka päivään lisätään liikuntaa, yhdessä tekemistä ja yhteisestä arvopohjasta keskustelua. Ja kaikkien piti sitoutua tähän. Osa henkilökunnasta halusi vaihtaa työpaikkaa, mutta suurin osa jäi ja sitoutui ja tulokset olivat huimat.

Edelleen koulussa oppilaat vaihtuva paljon sillä muuttoliike alueella on suurta, mutta tunnelma koulussa muuttui ja siitä tuli turvallinen kaikille. Ja tärkein muutos oli yhteisöön ja liikuntaan panostaminen.

”30 minuter daglig pulsglädje, 10 minuter dagliga brain breaks, 20 minuter dagligt värdegrundsarbete, 60 minuters utomhuspedagogik i veckan”

Aiheeseen voi tutustua täällä

https://pedagogsajten.familjenhelsingborg.se/…/hjarna-puls… ja täällä

https://www.facebook.com/hjarnapulsgladjeprojekt

Kommentit

Jätä kommentti