Turun neuvolapalvelut saatava kuntoon heti

Turun sdp:n valtuustoryhmä on huolissaan Turun neuvolapalveluiden alasajosta kevään koronakriisissä ja hitaasta palautumisesta normaalitilaan. 

Lasten neuvolatarkastukset peruttiin keväällä ensin kaikilta yli puolivuotiailta lapsilta ja kesälläkin vielä yli 1,5 -vuotiailta. Syksystä alkaen ruuhkaa on purettu, mutta esimerkiksi 2-vuotiaiden kohdalla etäryhmäneuvola korvaa perinteisen neuvolatapaamisen ja 5-vuotiaiden neuvolatarkastus hoidetaan puhelinsoitolla lapsen vanhemman kanssa, mikäli vanhempi katsoo ettei hänellä ole huolia lapsen kehityksen suhteen.

– Turku rikkoo tilanteessa räikeästi THL:n koronatilanteen vuoksi antamaa ohjeistusta, jonka mukaan epidemiatilanteessakaan perustason sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja ei voida heikentää, eikä niiden viivästyminen saa vaarantaa kenenkään arjessa selviytymistä ja turvallisuutta, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Piia Elo. – Nyt jää vanhemman omalle vastuulle arvioida perheensä tilanne ja avun tarve ja erityisesti varhaiskasvatuksen ulkopuolella olevien lasten tilannetta ei nyt seuraa kukaan, Elo jatkaa.

Sdp:n valtuustoryhmä on huolissaan, että samalla kun koronatilanteen vuoksi perheiden ja lasten tuen tarve kasvaa, heikennetään juuri sitä ennaltaehkäisevää palvelua joka perinteisesti on toiminut hyvin ja jota perheet arvostavat.

– On suuri vaara, että monet sairaudet, varhaiset oireet tai ongelmat perheissä jäävät nyt huomaamatta ja myöhemmin tästä maksettava hinta on suuri, toteaa valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo. –Ymmärrämme, että resurssit on tiukassa ja osaavaa henkilökuntaa on löydyttävä koronatilanteen hoitoon, mutta nyt tämä maksatetaan pienillä lapsilla ja lopputulos huolestuttaa, jatkaa Koivusalo.

Sdp:n valtuustoryhmä edellyttää, että Turun neuvolapalvelujen resursseja lisätään välittömästi siten että kaikki neuvolapalvelut tarjotaan oikea-aikaisina ja normaalin laajuisina. Lisäksi ryhmä edellyttää, että korona-tilanteen mahdollinen paheneminen uudelleen ei saa vaikuttaa Turussa neuvolapalveluiden laatuun.

Kommentit

Jätä kommentti